2019-12-09

Bevezetés

Idősebbik fiunk egy Magyarországon született vietnámi lányt vett feleségül. A menyünk szülei is Magyarországon élnek, mindannyian kettős, vietnámi-magyar állampolgárok. A házasság által már itt Magyarországon is belecsöppenhettünk a vietnámiak életébe. Az esküvő is fele részben vietnámi hagyományok szerint zajlott: a polgári szertartást egy héttel később követte először a buddhista, majd az evangélikus templomi esküvő. A fiunk ezelőtt egyszer már járt a családdal Vietnámban, akkor nyáron utaztak. Már akkor azt mondtam nekik: ha legközelebb mentek, én is el fogok menni veletek. 2019 tavaszán-nyarán kezdett az utazás körvonalazódni: ezúttal télen mennek. Egyrészt azért, mert karácsony és újév között amúgy is szabadságon van az ember, másrészt mert így az egyhónapos utazáshoz két év szabadságát is fel lehet használni, harmadrészt mert az időjárás Vietnámban télen egy európai utazó számára sokkal kedvezőbb, mint nyáron: nincs olyan meleg és nem esik annyit az eső.

Az utazás előkészületével nekünk nem kellett foglalkoznunk, mindent a rokonok intéztek. Megkérdezték tőlünk, hogy mit szeretnénk látni, mi pedig rájuk bíztuk magunkat: amit megmutatnak. A lehető legolcsóbb repülőjegy megvásárlását is ők intézték. Ehhez az is kedvezett, hogy karácsony előtt utaztunk oda, amikor az ázsiaiak Európába jönnek, és holdújév előtt jöttünk haza, amikor pedig mindenki Ázsiába megy, tehát pont a népszerűvel ellenkező (azaz: olcsóbb) útirányban utaztunk mind a kétszer. A vízumot is ők intézték, nekünk csak a fejenként két darab útlevélképet kellett odaadni. Hogy ez mindek kellett, nem tudom, többet nem láttuk őket, a vízumban sem. És manapság ezt nem olyan könnyű elkészíteni, mint régen, amikor elterjedt volt. Végül úgy oldottuk meg, hogy pontosan utánanéztem, milyen méretű fénykép kell (4 x 6 cm), a fehér fal elé álltunk, lefényképeztünk mindenkit, összeszerkesztettem egy képre és a Media Marktban kinyomtattuk, majd méretre vágtuk.

A szállásokat is ők keresték meg, ahol szükség volt rá. Mert kb. az ott tartózkodásunk felében rokonoknál laktunk, akkor nem volt szükség szállásra. Ahol igen, ott az airbnb-t vettük igénybe. Mivel kilencen voltunk, a legcélszerűbb volt mindenhol egy nagy, három-négy hálószobás házat lefoglalni.

2019. december 11-én indulunk a Ferihegy-Doha-Saigon útvonalon és 2020. január 9-én érkezünk haza a Hanoi-Doha-Ferihegy útvonalon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése